Аналіз ґрунту та листя зерняткових

Під час розвитку листків і пагонів падає концентрація азоту, фосфору, калію і цинку.

Рівень інших поживних речовин, а особливо кальцію, зростає в цей період. Внаслідок таких сезонних варіювань відбір зразків, як правило, здійснюється в стандартний час. Зазвичай зразки відбираються через 110-125 днів після закінчення фази повного цвітіння, приблизно всередині вегетаційного періоду. Однак до часу проведення аналізу нестача поживних речовин може призвести до обмеження росту, зниження врожайності та якості вирощеної продукції. Тому аналізи все частіше проводяться на стадії цвітіння, що допомагає виправити ситуацію з дефіцитом поживних речовин - ще до її появи.

Аналіз ґрунту може допомогти оцінити вміст поживних речовин в ґрунті для підтримки росту. Це вкрай важливо для оцінки рівня фосфату та калію в ґрунті, а також рН. Однак окремий аналіз ґрунту не надає достатньої інформації для визначення точної дози живлення. 

Аналіз тканин листя частіше використовується, щоб оцінити ситуацію з вмістом поживних речовин на певній фазі росту.

Типові дані для забезпечення оптимального росту макро- і мікроелементів на стадії після та під час цвітіння, отримані в ході аналізу листя, наведені нижче.

Макроелементи

Аналіз листя на стадії цвітіння, яблука (суха речовина, базальне листя)

Поживна речовина (%)

Низький

Середній

Високий

N

3,1-3,6

3,6-4,2

4,2-4,8

P

0,28-0,35

0,35-0,45

0,45-0,54

K

1,3-1,6

1,6-2,2

2,2-26

Ca

0,65-0,8

0,8-1,2

1,2-1,45

Mg

0,24-0,3

0,3-0,4

0,4-0,48

ДЖЕРЕЛО: Уінтер та ін., 1991

 

Аналіз листя на середній стадії розвитку плоду

Усі сім'ячкові плоди (суха речовина, повністю розкрите листя з середини нових пагонів)

Поживна речовина (%)

Дефіцит

Пограничне значення

Адекватний рівень

Високий рівень

Надлишок поживних речовин

N

<2

2 - 2,25

2,25-2,7

2,7-2,85

>2,85

P

<0,14

0,14-0,16

0,16-0,28

0,28-0,3

>0,3

K

<1

1 -1,2

1,2-1,85

1,85-2

>2

Ca

<1,04

1,04-1,2

1,2-2

2-2,2

>2,2

Mg

<0,15

0,15-0,19

0,19-0,36

0,36 - 0,39

>0,39

S

<0,1

0,1 -0,14

0,14-0,18

0,18-0,22

>0,22

Джерело: Уінтер та ін.; Бергманн та ін.; IFA

 

Мікроелементи

Аналіз листя на стадії цвітіння, яблука (суха речовина, базальне листя)

Поживна речовина (ч/млн.)

Низький

Середній

Високий

B

30-35

35-70

70-84

Cu

7-10

10-20

20-24

Fe

64-80

80 - 240

240 - 290

Mn

40-50

50-150

150-180

Zn

28-35

35-70

70-84

Джерело: Уінтер та ін., 1992

Аналіз листя на середній стадії розвитку плоду

Усі сім'ячкові плоди (суха речовина, повністю розкрите листя з середини нових пагонів)

Поживна речовина

(ч/млн.)

Дефіцит

Пограничне значення

Адекватний рівень

Високий

Надлишок поживних речовин

B

<24

24-30

30-50

50-56

>56

Cu

<30

30-40

40-100

100-110

> 110

Fe

<30

30-40

40-100

100-110

> 110

Mn

<3

3-5

5-12

12-14

> 14

Zn

<15

15-20

20-50

50-55

>55

Джерело: Бергманн та ін. - Лукас, IFA

 Хоч в таблицях містяться прийнятні значення для оптимального зростання, вони не враховують здатність дерева перенаправляти поживні речовини до плоду. Наприклад, навіть якщо вміст Са в тканинах достатній, його може не вистачати в плодах, через що якість зберігання може знизитись. Аналіз маленького фрукту діаметром приблизно 25-30 мм все частіше використовується для прогнозування дисбалансу поживних речовин, що може спричинити проблеми зі зберіганням. Такий крок дає змогу правильно спрямувати розпилення на плоди або листя, де потрібно.