Тепличні томати

Хоча більшість томатів вирощують у відкритому ґрунті, їх культивування у скляних теплицях або теплицях тунельного типу, вкритих пластиковою плівкою, стає все більш поширеним для забезпечення місцевих ринків свіжими плодами.

Томати, що вирощуються у теплицях, можуть зберігатися протягом 11 місяців, на відміну від тих, що вирощуються на відкритому ґрунті. Томати зазвичай збирають у недостиглому вигляді та дозрівають вони уже під час транспортування або на полицях магазинів. Різні види томатів, які вирощуються у теплицях, як правило, мають більш тривалий термін зберігання, кращий смак та вищу ринкову вартість на відміну від тих, що вирощуються у відкритому ґрунті. Зазвичай, рослини приєднуються до опор за допомогою одного дроту, при цьому зайві бічні пагони (пасинки) видаляються таким чином, щоб залишилося одне стебло. Висоту кущів томатів можна поступово зменшувати для зручності одразу після дозрівання перших грон томатів. Пагони та суцвіття видаляються для збільшення довжини куща томатів, кількості плодів на ньому та їхньої ваги з метою задоволення потреб ринку. 

В теплицях підтримуються високі концентрації вуглекислого газу (600-1000 ppm) для покращення процесу фотосинтезу, швидкості росту та врожайності. Подібна практика дуже часто використовується у регіонах із низькою врожайністю та системах інтенсивного сільськогосподарського виробництва. Хоча висадка томатів у ґрунт у теплицях тунельного типу все ще досить поширена, більшість сортів тепличних томатів інтенсивного типу вирощують на субстратах, таких як мінеральна вата та перліт. Фертигація забезпечує належне живлення поживними речовинами та виключає більшість факторів, що пов'язані із особливостями важких ґрунтів, та які важко контролювати. Вирощування томатів у теплицях потребує використання значної кількості води. Для підживлення томатів, їх виробникам потрібно також враховувати масу та ступінь розчинності мінеральних добрив у воді. Деякі елементи або сполуки, присутні в зрошувальній воді, можуть впливати на ріст рослин, саме тому існує необхідність у контролі за їх рівнем (див. таблицю нижче). Інші сполуки, такі як кальцій та магній допомагають забезпечити правильні співвідношення.

table tomato

Вирощування на субстраті

Вирощування на ґрунті

Вирощування на кокосовій стружці

Вирощування на сосновій корі

 

Вирощування у теплиці