- Офіційні дистриб'ютори
- Контакти
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
-
-
Ягоди потрібно збирати зрілими, з непошкодженими шкірою та м'якоттю, без хвороб, з цілими чашечкою та стеблом.
Оброблені фрукти використовують для приготування ряду продуктів, включаючи джеми, концентрати, сиропи, вино, торти, кондитерські вироби, морозиво та консерви. Частіше оброблену полуницю відділяють від стебла та чашечки в полі до того, як помістити в тару. Ягоди, як правило, швидко заморожують перед виготовленням зазначених продуктів. Після розморожування заморожені ягоди, зазвичай, втрачають свій колір та аромат і стають менш солодкими. Плоди також втрачають свою міцність.
Плоди полуниці складаються приблизно з 90% води та 10% твердих розчинних речовин. Вони є важливим джерелом фолієвої кислоти та калію, а також харчових волокон, марганцю й антиоксидантів. Полуниця характеризується високим вмістом вітаміну С, тому споживання 10 ягід на день відповідає всім рекомендованим дієтичним нормам прийому цього вітаміну. Основні розчинні компоненти цукру - глюкоза та фруктоза. Лимонна кислота є основною.
Ключова характеристика - аромат полуниці, що поєднує солодкість, кислотність та аромат ягоди. Плоди з найінтенсивнішим ароматом характеризуються високими показниками TSS і кислотності. Ягоди найкращої якості мають однаковий розмір, глянцеву шкірку та насичений червоний колір. Вони також повинні бути соковитими, зі стійким ароматом, без цвілі та вм'ятин. Селекція видів також має значення, оскільки кожен сорт має свою типову форму, розмір, смак та текстуру.
Свіжа полуниця збирається і зберігається без усування чашечки та частини стебла, які споживачі потім видаляють перед їдою. Розмір плоду є важливим, але занадто великі ягоди важче пакувати й транспортувати. Деякі відмінності у якості фруктів можуть сильно вплинути на ціну та сорт, тому технологічні методи зосереджені на вирощуванні та підтримці відповідної якості плодів, що мають тривалий термін зберігання.
Більшість країн мають свою класифікацію сортів або стандарти щодо плодів цієї культури (таблиці 2 і 3). Плоди вищого сорту, зазвичай, однакової форми, крупні, стиглі з мінімальною кількістю дефектів. Вони також не повинні мати ознак хвороб. Умови обробки та зберігання є критичними факторами, оскільки великі втрати та короткий термін зберігання пояснюються виникненням гнилі й псуванням.
Класифікація сортів за якістю - США
Сорт 1 |
Полуниця одного сорту або подібних сортів з чашечкою. Ягоди тверді, не перезрілі та достатньо розвинені, не містять цвілі, слідів псування або пошкоджень, спричинених брудом, вологою, сторонніми речовинами, хворобами, комахами або механічними чи іншими чинниками. Не менше 3/4 поверхні кожної ягоди має рожевий або червоний колір. Розмір. Мінімальний діаметр - 3/4 дюйма (18 мм). Не більше 5% загальної кількості плодів - менше цього розміру. Дефекти. Не більше 10% ягід полуниці в будь-якій партії, які не відповідають вимогам до цього сорту. З цього обсягу не більше половини або 5 відсотків - припускаються серйозні дефекти, у тому числі не більше другої п'ятої частини цієї кількості або 2% - полуниця з ознаками псування. |
Сорт 2 |
Ягоди полуниці без ознак псування, серйозних пошкоджень, спричинених брудом, хворобами, комахами або механічними чи іншими чинниками. Не менше 1/2 поверхні кожної ягоди має рожевий або червоний колір. Розмір. Мінімальний діаметр - 5/8 дюйма (15 мм). Не більше 5% загальної кількості плодів - менше цього розміру. Дефекти. Не більше 10% ягід полуниці в будь-якій партії - припускаються серйозні дефекти, у тому числі не більше трьох десятих цієї кількості або 3% - полуниця з ознаками псування. |
Комбінований сорт |
Комбінація Сорту 1 і Сорту 2, але 80% ягід мають бути Сорту 1. Припустимі для Сорту 1 відхилення від потрібного розміру та дефекти. |
Джерело: МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА США, СЛУЖБА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО МАРКЕТИНГУ - 2006 |
Полуниця характеризується високою інтенсивністю дихання - приблизно 20-40 мг CO2/кг на годину при 5°С, що робить її плоди швидкопсуваними. Взагалі їх можна зберігати протягом 5-10 днів, якщо попередньо охолодити відразу ж після збору врожаю та тримати при 0°С та відносній вологості 90-95%. Термін зберігання ягід можна подовжити, застосовуючи 10-30% вуглекислого газу під час зберігання в холодильному транспорті, що допомагає стримати ріст грибів. При рівні CO2, понад 30% може з'явитись неприємний присмак.
Саме поживні речовини в плодах підтримують їх відповідну якість. Надлишок азоту призводить до надмірної потужності рослини та завеликої площі листяного покрову. Це спричиняє запізніле дозрівання і деформацію плодів, високий ризик захворювань та низький вміст розчинних твердих речовин, гірший смак, стійкість та скорочення терміну зберігання. Використання збалансованої програми внесення добрив допомагає зменшити ризик захворювань у плодах шляхом зміцнення шкірки, а також подовження терміну зберігання.