Зменшення поверхневого травмування бульб картоплі
Зменшення поверхневого травмування бульб картоплі
Правильне живлення культури до збирання урожаю може суттєво зменшити ризик поверхневого травмування. Калій, кальцій, магній та бор безпосередньо впливають на зниження травмування бульб.
Оскільки калій впливає на поверхневе травмування, то підвищення рівню калію може зменшити рівень поверхневого травмування бульб. Проведене у Англії дослідження показує співвідношення між вмістом калію та рівнем поверхневого травмування бульб для різних сортів картоплі.
Проведене в США дослідження показує, що використання нітрату кальцію, при порівнянні з нітратом амонію, призвело до підвищення рівня кальцію у бульбах для цілого ряду сортів картоплі.
Форма калію також важлива, адже при вирощуванні бульб із високим вмістом сухої речовини застосування сульфату калію (SOP) може призвести до більшого травмування бульб, ніж у випадку використання калійної солі (MOP).
Кальцій
Завдяки високому рівню кальцію в бульбах знижується ризик поверхневого травмування при збиранні урожаю та подальшому його транспортуванні. Сорти розрізняються за своїм поглинанням кальцію, однак для деяких сортів використання нітрату кальцію замість нітрату амонію мінімізує пошкодження, причому збитки можна скоротити вдвічі.
Проведене в США дослідження показує, що використання нітрату кальцію, при порівнянні з нітратом амонію, призвело до підвищення рівня кальцію у бульбах для цілого ряду сортів картоплі.
Проведене в США дослідження показує, що використання нітрату кальцію, при порівнянні з нітратом амонію, призвело до підвищення рівня кальцію у бульбах для цілого ряду сортів картоплі.
Інші способи впливу на стійкість до поверхневого пошкодження бульб картоплі
- Вибір правильного сорту відповідно до потреби в сухій речовині
- Збирання урожаю в хороших кліматичних умовах з метою уникнення фізичних пошкоджень
- Обережність при зборі урожаю та його перебиранні для зниження ризику фізичного пошкодження та поверхневого травмування
- Плановане зрошування для підвищення якості
- Контроль за температурою та вологістю протягом періоду зберігання