Зменшення кількості випадків зміни кольору картоплі

Зміна кольору або внутрішнє почорніння чи потемніння бульб стає причиною втрат після збору урожаю картоплі.

Зміна кольору або внутрішнє почорніння чи потемніння бульб стає причиною втрат після збору урожаю картоплі. Це обумовлено окисленням фенольних сполук (в основному тирозину) із подальшим перетворенням в меланін. Калій, магній та бор можуть вплинути на зміну кольору та почорніння.

Зміна кольору або внутрішнє почорніння чи потемніння бульб

Живлення рослин та зміна кольору картоплі

Калій

Калій впливає на ферментативне почорніння та почорніння внаслідок кулінарної обробки, а через низький рівень калію може зрости кількість випадків почорніння картоплі після кулінарної обробки.

Проведене у США дослідження показує вплив калію на ферментативну зміну кольору для двох різних сортів картоплі. Калій впливає на концентрацію органічних аніонів, таких як лимонна чи аскорбінова кислота (тобто вітамін С у бульбі). Ці 2 молекули виконують антиоксидантні функції, що знижують кількість випадків ферментативної та не ферментативної зміни кольору, сповільнюючи процеси окислення.

вплив калію на ферментативну зміну

Магній

Низький рівень магнію може підвищити чутливість до ферментативної зміни кольору.

Проведене у США дослідження показує вплив магнію на ферментативну зміну кольору.

вплив магнію на ферментативну зміну

Бор

Бор зменшує окислення фенолів, які відповідають за ферментативну зміну кольору. Таким чином, завдяки хорошому запасу бору знижується поява ферментативних змін кольору у бульбах картоплі. 

Проведене у США дослідження показує вплив бору на ферментативну зміну кольору картоплі.

вплив бору на ферментативну зміну

Інші способи впливу на зміну кольору бульб картоплі

Виробники сільськогосподарської продукції можуть впливати на якість бульб наступним чином:

  • Вибір правильного сорту відповідно до потреб у виробництві картоплі 
  • Обережність при зборі урожаю та його перебиранні для зниження ризику фізичного пошкодження та поверхневого травмування 
  • Зрошування для уникнення або максимального зниження захворювань такими хворобами, як парша звичайна 
  • Збирання урожаю в хороших умовах з метою уникнення фізичних пошкоджень та зараження 
  • Контроль за температурою та вологістю протягом періоду зберігання