- Офіційні дистриб'ютори
- Контакти
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
-
-
Бульби із вмістом сухої речовини вище 18-20%, як правило, більш чутливі до поверхневих травм, однак такі бульби легше розварюються при кулінарній обробці. Для переробки використовуються бульби із високим вмістом сухої речовини (на рівні 20-25%), завдяки чому отримується гарний колір при смаженні картоплі. Азот, калій та магній можуть впливати на вміст сухої речовини в бульбі.
Азот є вкрай важливою поживною речовиною, яка забезпечує розвиток поверхні листків. Однак, в умовах помірного клімату, надмірне внесення азоту на пізніх стадіях росту буде стримувати ріст культури та сповільнювати її дозрівання, а також може зменшити вміст крохмалю, що погіршить якість переробки картоплі.
Проведені в Норвегії дослідження показали, що надмірна кількість азоту на пізній стадії росту може суттєво понизити вміст сухої речовини у бульбах.
Занадто сильний ріст культур на пізніх стадіях в прохолодному кліматі може також призвести до надмірної кількості «негабаритних» картоплин у врожаї та викликати їх внутрішнє розтріскування.
Форма калію також має вплив на суху речовину в бульбах картоплі. Оскільки сульфат калію (поташ) забезпечує більш високий вміст сухих речовин, ніж калійна сіль (хлорид калію), тому саме ця форма найчастіше використовується для внесення під картоплю. Основна причина полягає в тому, що хлор, який міститься в калійній солі, негативно впливає на вміст сухої речовини в бульбах.
Проведене в Данії дослідження демонструє більш високий вміст сухої речовини завдяки використанню SOP (сульфат калію), ніж у випадку застосування MOP (хлорид калію).
Вміст крохмалю в бульбах зменшується через низький рівень магнію, а завдяки дослідам вдалось підтвердити позитивний вплив магнію на суху речовину та питому вагу бульб.
Проведене в Голландії дослідження наочно демонструє співвідношення між вмістом магнію та вмістом сухої речовини в бульбах.
Виробники сільськогосподарської продукції можуть впливати на вміст сухої речовини наступним чином:
Азія та Океанія